Projektbeskrivelse

Trolden i Børkop opføres af Thomas Dambo i samarbejde med Børkops indbyggere

Thomas Dambo betragtes som en af verdens førende genbrugskunstnere. Thomas er kendt over hele verden for sine store kunstprojekter udført i bæredygtigt/genbrugsmaterialer. Særligt hans troldeskulpturer, der er opført i mere end 10 lande verden over og er forbundet i det store eventyr: ”The Story of the Little People and the Giant Trolls” skrevet af kunstneren selv, har opnået stor international anerkendelse.

Troldene har til formål at få folk ud af byerne, ud i naturen og udforske denne samt at fortælle historien om vigtigheden af at beskytte Moder Natur samtidig med at man opdager magien i de gigantiske trolde og deres univers.

Troldene har slået adskillige besøgsrekorder over hele verden, National Geographic, Lonely Planet, BBC, Chicago Tribune og flere har bragt produktioner omkring Thomas Dambo`s arbejder. Til dagligt opererer Thomas og hans team i København.  On location arbejder teamet med lokale kræfter & frivillige og til stadighed med fokus på brug af genbrugsmaterialer.

I 2020 skulle Thomas og hans team udføre 3 store projekter i USA, en skulptur til den danske OL-pavillon i Tokyo samt et projekt i Belgien. Men – så ramte Covid-19 og alt blev aflyst eller udsat.

Med en pludselig åben kalender besluttede Thomas at påbegynde: ”Den Store Trolde Folkefest”.  10-12 nye trolde skulpturer, spredt rundt på hemmelige, ofte oversete naturperler rundt i Danmark og indtænkt i én stor skattejagt. Med projektet ønsker Thomas at trække endnu flere mennesker ud til smukke afkroge i Danmark og samtidig hermed give beskuerne eventyrlige og kulturelle oplevelser i en tid, hvor de fleste kulturelle begivenheder og tiltag er aflyst.

Thomas har et brændende ønske om, at troldene skal placeres i naturskønne områder, hvor der kan skabes fortællinger om natur og bæredygtighed i et eventyrligt univers. Den mulighed ser Thomas med et projekt i Børkop.

Konceptet er, at placeringen skal være lidt hemmelig. Thomas Dambo ønsker at opføre en unik troldeskulptur på en af de mindre kendte naturperler omkring/i Børkop. Designet på trolden er baseret på den placering, der er besluttet i samspil med styregruppen for projektet, Vejle Kommune, Naturfredningsforeningen og Thomas. De besøgende skal via en skattejagt finde frem til trolden. Det kan ske gennem links på: www.trollmap.com samt ved fysiske spor og koder på mere kendte steder i nærområdet. Meningen hermed er at tilføje leg for børn & barnlig sjæle, at få flest muligt til at bevæge sig i naturen og samtidig opnå et kendskab til bæredygtighed og kulturelle værdier.

Trolden vil helt sikkert blive et trækplaster, både nationalt og for internationale turister. Erfaringen fra øvrige trolde viser, at den lokale trold med sin venlige og interaktive natur hurtigt bliver en integreret del af lokalsamfundet og et populært udflugtsmål for børnefamilier, institutioner og naturelskere

Trolden vil blive opført af genbrugstræ – indvendigt opbygges trolden af nye materialer af hensyn til sikkerhedsreglementer og holdbarhed.

Thomas Dambo er meget interesseret i at inddrage lokale ildsjæle mest muligt. Thomas og teamet er også kendt for at have en stærk indflydelse på aktiviteterne i byens køkkener – rigtigt mange kommer forbi med frisk kaffe og hjemmebagt kage til arbejdsholdet.

Når trolde-projektet er fuldført, bydes Trolden velkommen til sin fødeby med officielle taler, flagalle og andre tiltag – en fest for Trolden og Troldens fødeby.

Nogle elementer af trolden vil blive opbygget i Thomas’ værksted i København. Herfra transporteres delene til den endelige placering, hvor trolden bliver færdiggjort på stedet af Thomas`team  samt lokale frivillige hjælpere/træmænd.

Du kan skrive til Trolden lige her:  trolden@kunstskabet.dk